keskiviikko 28. elokuuta 2013

Viro on tietotekniikassa edelläkävijä

Radiossa haastateltiin tänään Skypen Tallinnan johtajaa Tiit Paanasta. Minulle selvisi, että Skypen ydinkehitys on tapahtunut Tallinnassa. Nykyään Skype on osa Microsoftia, mutta sen 2000 työntekijästä 450 työskentelee Tallinnassa  Lyncin (pikaviestinsovellus) parissa.

Koulumme teki 1990-luvulla yhteistyötä Pirita majandusgümnaasiumin (Piritan talouslukio) kanssa. Keväällä 1996 tutustui lukiolaisryhmä kouluumme ja Uudenmaan yrityksiin. Muistan, miten piritalaiset istuivat kuin naulittuina koulumme tietokoneilla Internetin ihmemaailman lumoissa. Heidän koulussaan oli kuusi konetta ja lähes 800 opiskelijaa.

Mutta Viro ohitti  teknologiassa Suomen ja muut maat nopeasti. Vuodesta 2005 virolaiset ovat mm.voineet äänestää verkossa. Meillä sähköistä äänestämistä hiukan kokeiltiin, mutta pieleen meni: http://www.vaalit.fi/42321.htm  ja asiasta ainakin toistaiseksi luovuttiin

Tiit Paananen totesi haastattelussa, että Virossa ollaan avoimia ja halutaan kokeilla asioita ja kehittää niitä eteenpäin. Teknologiaa voi käyttää tavallisten ihmisten hyväksi.

Haastattelun löytää täältä

8 kommenttia:

 1. En tiennytkään Skypen olevan Virossa kehitetty. Hieno homma myös, että Virossa on laitettu tuohon sähköiseen äänestämiseen enemmän resursseja ja yritystä. Kuitenkin, postauksen perisuomalainen tyyli antaa ymmärtää ettei Suomessa ole saavutettu alalla mitään. Eiköhän niitä innovaatioita ja menestystarinoita löydy jo kaikilta maailman valtioilta. Keksintö ratkaisee, eikä sen keksinyt maa. Hieno tietoisku silti.

  VastaaPoista
 2. Yllätyin että Virossa halutaan kehittää ja pistää niitä eteenpäin. Tämä systeemi työllistää aika monia joten plussaa vaan.
  Sähköinen äännestys myös Suomeen!

  VastaaPoista
 3. Vuonna 2005 myytiin skype 2,6 miljardilla dollarilla eBay:lle

  Vuonna 2011 skypeä myytiin microsoftille 8,5 miljardilla dollarilla. (kaupan oma arvo: 7 mrd dollaria) + (skypen velat)= kaupan kokonaisarvo oli noin 8.5 mrd dollaria.

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että Viro on edistynyt näin paljon eteenpäin jo. Mielestäni monessa muussakin maassa pitäisi ottaa samanlainen asenne ja sähköistää asioita. Kuitenkin aika monella on varmasti pääsy internettiin euroopassa.

  VastaaPoista
 5. Sähköinen äänestys vaan Suomeen, niin sitäkin voisi harkita.

  VastaaPoista
 6. Eipä se paperilla äänestäminenkään niin hirveä asia ole. Ei sitä kuitenkaan joka viikko tehdä. Mutta olisihan se tietysti helpompaa sähköisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virossa voi äänestää myös perinteiseen tapaan äänestyslipulla. Siellä on myös niin, että vaikka olisi jo äänestänyt sähköisesti, voi äänestää uudelleen perinteisesti. Tällöin sähköinen äänestys mitätöityy.

   Petteri Järvisen blogissa asiasta käytiin nelisen vuotta sitten vilkasta keskustelua: http://pjarvinen.blogspot.fi/2009/10/viro-suomi-1-0-tietoyhteiskunnassa.html

   Poista
 7. Olisi hyvä jos Suomessakin olisi vielä tuo sähköinen äänestämisen mahdollisuus, vaikuttaa erityisesti liikunnallisesti rajoittuneisiin ihmisiin.

  VastaaPoista