torstai 11. lokakuuta 2012

Menestymisen paineista

Viikonloppuna kävin elokuvissa: näin Arto Halosen ohjaaman dokumentin Sinivalkoinen valhe ja Miss Farkku-Suomen, jonka on ohjannut Matti Kinnunen Kauko Röyhkän romaanin pohjalta. Kummassakin filmissä on kyse menestymisen halusta, Sinivalkoisessa valheessa haluttiin menestyä urheilussa ja Farkku-Suomessa musiikin teossa.

Huippu-urheilussa liikkuvat suuret rahat, mutta musiikissa - ainakin uran alussa - eletään köyhyysrajalla.
Huipulle pääseminen vaatii työtä ja uhrauksia, huippua ei saavuteta hetkessä. Sinivalkoisessa valheessa kerrottiin, millaisia keinoja oltiin valmiit käyttämään tulosten parantamiseksi. Piikki pyllyyn ja menoksi! Epäröiviltä urheilijoilta kysyttiin, eivätkö nämä halua menestystä: omakotitaloa ja kunnon sponsorisopimuksia.

Farkku-Suomen päähenkilö, Välde,  raivasi tietään musiikkimaailmaan vähäeleisesti, omaan tekemiseensä uskoen. Sponssaajia ei hänen taipaleellaan näkynyt. Tosin Välde ei halunnut ollakaan muiden pyöriteltävissä.

Sinivalkoisesta valheesta jäi sellainen olo, että menen seuraavaksi katsomaan Kuningas Litmasen. Jari Litmanen on puhdas, suomalainen urheilija, eikö niin?

26 kommenttia:

 1. En ole nähnyt kumpaakaan elokuvaa, mutta tuo Miss Farkku-Suomi saattaisi olla ihan jees.

  VastaaPoista
 2. En ole nähnyt kyseisiä elokuvia, mutta ovat varmaan ihan hyviä

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista, elokuvat olivat hyviä, mutta erilaisia sisällöiltään. Toisesta jäi hyvä olo, toisesta surullinen.

  VastaaPoista
 4. Vaikuttavat ihan okei elokuvilta. Molemmissa hyvä teema.

  VastaaPoista
 5. Minäkään en ole nähnyt kyseisiä elokuvia.
  Sinivalkoinen valhe voisi olla mielenkiintoinen, mutta harvemmin on aikaa katsella elokuvia.

  VastaaPoista
 6. Minäkään en ole nähnyt kumpaakaan elokuvaa. Varmaan ihan hyviä. Kyllä Jari Litmanen on hyvä jalkapallonpelaaja.

  VastaaPoista
 7. Kumpaakaan noista elokuvista en ole nähnyt, mutta voi olla että ne ovat hyviä. Ainakin tuo Sinivalkoinen valhe vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  S. Kahri

  VastaaPoista
 8. Odotan innolla elokuvaa Jari Litmasesta ja uskon varmasti, että Jari ei ole sotkeunut minkäänlaisiin doping aineisiin. Blogissasi mainitsevia elokuvia en ole nähnyt, koska minua itseäni ei kiinnosta niin paljon tämän tyyppiset "genret".

  VastaaPoista
 9. Itse en ole katsonut näitä elokuvia. Uskon, että molemmat ovat hyviä ja jollain asteella kiintoisia. Haluaisin nähdä ainakin tuon Miss Farkku-Suomi elokuvan. En seuraa tuota urheilua, niin en tiedä mitä ajattelisin.

  VastaaPoista
 10. En ole nähnyt kyseisiä elokuvia. En mä kuitenkaan haluisi nähdä tota sinivalkoista valhetta, mutta miss farkku-suomi kuulostaa hyvältä! Hiihtoelokuvat eivät oikein kiinnosta.

  VastaaPoista
 11. Kumpikin leffa kuulostaa mielenkiintoisilta. Voisin kyllä mennä katsomaan tuon Miss Farkku Suomen se kuulostaa ihan hyvältä !(: Hiihtoleffat ei oikein kiinnosta.

  VastaaPoista
 12. En ole nähnyt kumpaakaan elokuvaa, molemmat vaikuttavat ihan hyviltä. Luulen että Miss Farkku-Suomi on enemmän sellainen jonka katsoisin.

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Itsekään en ole kyseisiä elokuvia nähnyt, mutta kiinnostaisi kyllä tuo Miss Farkku-Suomi. Äskettäinhän se siellä elokuvissa pyörikin, mutten saanut aikaiseksi lähteä katsomaan.

  VastaaPoista
 15. En ole nähnyt kumpaakaan leffaa, mutta Miss Farkku-Suomi kuullostaa kiinnostavammalta. Itse en seuraa urheilua, mutta ei siitä haittaakaan ole jos käyt katsomassa Kuningas Litmasen.

  VastaaPoista
 16. En ole nähnyt kumpaakaan elokuvaa, eivätkä ne edes kuulosta mieleisiltäni. Kumpikaan ei vaikuta mielestäni mielenkiintoiselta tai semmoselta, jonka jaksaisin katsoa loppuun asti.

  VastaaPoista
 17. En ole nähnyt elokuvia. Haluiasin nähdä Litmasesta kertovan elokuvan! Muut eivät kiinnosta.

  VastaaPoista
 18. En ole itse nähnyt kumpaakaan elokuvaa, mutta tuo Sinivalkoinen valhe kuulostaa hyvältä. Ajattelin mennä itse katsomaan Litmasesta kertovan elokuvan seuraavaksi.

  VastaaPoista
 19. Itseäni ei tuo Miss Farkku -elokuva kiinnosta. Sinivalkoisessa valheessa -elokuvasta en ole kuullutkaan, mutta urheilu on minulla lähellä sydäntä, joten sen voisin kyllä mielelläni itsekin nähdä. Muutenkin se, että ihminen uhraa kaiken aikansa ja oman kroppansa saavuttaakseen sen kaiken mistä unelmoi, on mielestäni ihailtavaa. Siis silloin, kun sitä piikkiä pyllyyn ei ole otettu!

  Kuningas Litmanen. Litmanen todella taitaa ollakin se suomalainen jalkapalloilun kuningas. Ainakaan itse en ole mielestäni koskaan kuullut tai nähnyt uutista, josta häntä epäiltäisiin etteikö olisi puhtoinen urheilija.

  Kyllä se Kuningas Litmanen -elokuva on itsekin nähtävä.

  VastaaPoista
 20. En ole nähnyt kyseisiä elokuvia, mutta Sinivalkoinen valhe vaikuttaa kiinnostavalta. Harvemmin käyn elokuvissa, mutta jos elokuva löytää tiensä videovuokraamoon, saatan käydä sen vuokraamassa.

  VastaaPoista
 21. En ole nähnyt kyseisiä elokuvia, vaikka kuullostavatkin hyviltä, mutta ajattelin mennä katsomaan Kuningas Litmasen.

  VastaaPoista
 22. Hei Kaarina!

  Haluiaisin itsekkin nähdä Miss Farkku-Suomen. Työkaverini isoveli on siinä pääosaa näyttelevä Välde. Elokuvan trailerit ja mainokset innostivat jo lähtemään elokuviin katsomaan, mutta koskaan en sinne asti päässyt.

  Sinivalkoinen Valhe, en ole koskaan kuullutkaan..

  VastaaPoista
 23. En ole nähnyt kyseisiä pätkiä mutta musiikista sen verran, että sillä on todella vaikea elättää itseään ja siihen ei saa mitään tukia, paitsi jos on tunnettu.
  Tämähän on aivan tosiasia valitettavasti.

  Itse pidän instrumenttien soitosta (rummut, kitara ja laulu) ja muutenkin musiikin kuuntelusta. Itseäni mietityttää ja ärsyttääkin nykymuusiikki, joka on toteutettu pelkästään koneilla, on paljon suositumpaa kuin oikeilla soittimilla toteutettu musiikki. Taitoa vaaditaan paljon vähemmän konemusiikin tekoon.

  VastaaPoista
 24. Minua ei kiinnosta kyseiset elokuvat, enkä aijo niitä mennä katsomaan.

  VastaaPoista
 25. Enpä ole nähnyt kumpaakaan elokuvaa, ja eivät oikein minua kiinnosta!

  VastaaPoista
 26. Itse en ole erikoisemmin kiinnostunut tuon tyylisistä elokuvista, mutta Litmasen voisi nähdä ihan suomalaisesta periaatteesta.

  VastaaPoista