maanantai 22. syyskuuta 2014

Kansainvälisiä ja maailmanlaajuisia juttuja


Esittelen teille tämän viikon kansainvälisiä asioita.

Tänään, maanantaina 22.9., vietetään Kansainvälistä autotonta päivää jo 14. kerran.  Päivää alettiin viettää 2001 ja sen tarkoituksena on ympäristön suojeleminen ja saasteiden vähentäminen.Wikipediasta löydät päivästä lisää tietoa.  Minulla on autoton päivä ainakin 180 päivänä vuodesta, sillä  hyppään automme rattiin todella harvoin. Keravallahan tulee mainiosti toimeen ilman autoa.

Huomenna on syyspäiväntasaus, mikä tarkoittaa sitä, että aika auringonnoususta auringonlaskuun on 12 tuntia. Koko maapallolla on näin. Tarkasti laskettuna syyspäiväntasaus sijoittuu huomisaamuna puoli kuuden paikkeille aamulla  Enpä aio tarkistaa asiaa; liian aikaista. Mutta aamuvirkut voisivat mennä ulos fiilistelemään.

Viittomakieli on äidinkielenä n. 5000 suomalaiselle. Suomessa lasketaan olevan noin 700 000 kuulovikaista ihmistä, joista kuitenkin vain pieni osa on vaikeasti kuulovammaisia. Vuosittain meillä syntyy 20 - 30 syntymäkuuroa lasta, sama määrä eli noin 30 aikuista kuuroutuu Suomessa vuosittain.

Huonosti kuulevien nuorten määrä on kuitenkin lisääntynyt viime vuosina koko maailmassa. Kuulon huononeminen on huomattu Suomessakin esimerkiksi varusmiespalveluksessa alokkaiden kuulotutkimuksissa. Mistä tämä johtuu? Jakuvasta kuulon rasittamisesta, vastaavat asiantuntijat. Kuunnellaan musiikkia liian suurella volyymillä, ei myöskään suojata korvia erilaisissa yleisötapahtumissa.

Kun kuuloa tai kuulonsa - pahimmassa tapauksessa - menettää, sitä ei enää saa takaisin. Siispä musiikkimelu ja muukin melu aisoihin!

1 kommentti:

  1. Luulen että nuorten kuulo on huonontunut koska musiikkia kuunnellaan niin lujalla ja kuulokkeiden kautta. Onko tähän sitten muuta vaihtoehtoa, kuin kuunnella musiikkia hiljasemmalla tai olla ollenkaan kuuntelematta?

    VastaaPoista