tiistai 13. toukokuuta 2014

Laivoja, sadetta ja saksaa

Lapsena haaveilin tutkimusmatkailijan tai merimiehen ammatista. Siksi oli hienoa, kun viikonloppuna järjestettiin maailman suurimmat satamasynttärit: Hampurin satama täytti 825 vuotta.
Juhliin osallistui satoja laivoja maailman meriltä ja lehtitietojen mukaan jopa 800 000 vierasta. Saksankielistä selostusta voit kunnella ja laivojen paraatia ihailla täältä.

Laivojen mastot näkyivät ja tööttäilyt kuuluivat majapaikkaani Hampurin Suomi-keskukseen. Keskus sijiatsee sataman lähellä Merimieskirkon yhteydessä. Keskuksessa on Suomi-kauppa ja sen valikoimista löytää Muumi-tuotteita, karjalanpiirakoita, salmiakkia, näkkileipää, Sisu-pastilleja jne. Eli kaikkea sellaista, mistä Suomi tunnetaan.

Merimieskirkon kahviossa kuuli monia kieliä, mutta Tseki-papukaija puhui vain suomea. Kaijan iäksi kerrottiin 35 vuotta, hiukan vanhalta se vaikuttikin. Tai ehkä Tseki oli masentunut, kun koko viikonlopun satoi.

Sade ei haitannut, kun pistäydyin pariksi tunniksi mainoksen mukaan maailman suurimpaan elektroniikkaliikkeeseen Saturniin. Pää pyörällä poistuin musiikkiosastolta Kraftwerkin CD:n kanssa.
Hampuri on musiikkikaupunki satoine musiikkiklubeineen ym. Tiesittekö muuten, että Beatlesit aloittivat uransa Hampurista?

Söin yhden hampurilaisen Planten un blomenissa , joka on mahtava paratiisi lähellä Hampurin messukeskusta. Erilaisia kukkia, pensaita ja puita riitti ihailtavaksi sateenvarjon alta. Suihkulähteet, lammet ja purot kruunasivat tuon ulkoilualueen.

Mikä Hampurissa oli parasta? Vastaan, että ihmisten ystävällisyys. Minua autettiin pyytämättä laukkuni raahaamisessa, kaupungilla karttaa tutkiessani, metrossa, kaupassa, joka paikassa. Apu annettiin nopealla saksalla, josta en aluksi tajunnut yhtään mitään. Nöyrästi toistelin: "Wie, bitte. Ich verstehe nicht", eli anteeksi, en ymmärrä. Loppumatkasta ymmärrykseni hiukan lisääntyi, mutta silti annan itselleni saksan taidosta korkeintaan tyydyttävän.

Kielitaito on pääomaa, jota pitää hoitaa.














3 kommenttia:

 1. Kuulostaa siltä, että siellä oli viihtyisät tunnelmat. Itse en ole tiennyt Beatlesin uran alkavan Hampurista, mutta ihan kiva tietää tästäkin.
  - Mei V

  VastaaPoista
 2. Matka on kuulostanut kyllä mahtavalta. Ja ihmisethän yleensäkkin ovat ystävällisempiä muualla euroopassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kasper r, suomalaiseen "ystävällisyyteen" törmäsin heti Keravan paikallisbussissa lentokentältä palatessani. Näytin kuljettajalle ostamaani seutulippua, jossa oli vielä vaihtoaikaa tallella: "Et sä tällä pääse mihinkään, väärä lippu. Sulle olis kuulunut sakot junassa."

   Poista