maanantai 14. huhtikuuta 2014

Hiljaisen viikon sotaelokuva

Suomalaisia sotaelokuvia on listattu Wikipediaan 35 .  Laskin nähneeni niistä noin puolet, ja parhaana olen pitänyt - niin kuin moni muukin -  Edvin Laineen ohjamaa Tuntematonta sotilasta.

Televisiosta tuli illalla Sakari Kirjavaisen ohjaama elokuva Hiljaisuus, jonka sijoitan Tuntemattoman sotilaan rinnalle. Hiljaisuus on tiivis kuvaus siitä, mitä tapahtuu ihmisten mielissä ja suhteissa sodan ilmapiirissä.Tapahtuma-aika on jatkosodan (1941 - 1944) viimeinen kevät 1944, hetki ennen kuin Neuvostoliitto teki suurhyökkäyksen Karjalankannakselle.  

 Elokuvan päähenkilöitä ovat saman kylän pojat Eino ja Antti, jotka on määrätty ottamaan vastaan ruumita evakuointikeskukseen. Vainajat säilytetään riihessä, jota lämmityksen vuoksi pitää vahtia öisinkin. Vahtivuorot on jaettu.

Vainajat kunnostetaan, jotta heidät voidaan lähettää kotiseudulle haudattaviksi. Einon ja Antin apuna on myös entinen lääketieteen opiskelija Korpikangas, jolla on kyky aavistaa tulevia asioita. Henkisesti nyrjähtäneen Korpikankaan osassa on  Ilkka Heiskanen, Keravallakin asunut taitava näyttelijä.


Vaikka Hiljaisuudessa on romantiikkaakin, pidän sitä ystävyyden kuvauksena. Lisää elokuvasta voit lukea eilisen  Hesarista.  Katsojia tämä 2011 valmistunut leffa on saanut teattereissa vain  32 000. Ihmettelen, miksei enempää.

                     

3 kommenttia: