perjantai 8. marraskuuta 2013

Ruotsi on kivaa

Aloin opiskella ruotsia oppikoulun ekalla luokalla, olin silloin 10-vuotias. Opettajamme oli suoraryhtinen kapteeni Per Erik Furu, joka vaati paljon. Sanat ja tekstikappaleet piti muistaa ulkoa. Jokaiselta kysyttiin vuorotellen, jos ei osannut, piti jäädä seisomaan.

Muistan, kun koko luokka - yli 40 pientä oppilasta - seisoi. Kukaan ei nimittäin osannut sanoa oikein ruotsiksi Ukko otti rahansa kirstusta. Kunnes eräs Pekka  viittasi ja ehdotti: "Gubben tog sina pengar ur kistan."  "Rätt, sitt ner (oikein, istu alas)", sanoi kapteeni-opettaja. Me muut jatkoimme seisomista.

Voiko oppia, jos pelkää? Mielestäni voi: pelko sai yrittämään kovasti ja opin ruotsia. Sain jopa stipendin ruotsin taidosta kauppaopistoaikoinani. Stipendirahalla matkustin tietysti Ruotsiin.

Olenko tarvinnut ruotsia töissäni? Kyllä, eräässä työpaikassani käänsin asiakirjoja ruotsista suomeksi. Parasta kielitaidossa on se, että voi lukea vieraskielisiä lehtiä ja kirjoja.  Minä luen silloin tällöin  Aftonbladetia. Siellä on juttuja eri asioista kuin Iltasanomissa tai Iltalehdessä.

Ruotsi on kivaa, vai onko?
11 kommenttia:

 1. Ruotsinkieli kiinnostaa, koska haluaisin lähteä jossain vaiheessa Ruotsiin pitemmäksi aikaa. Ja muutenkin kielitaidoista on hyötyä.

  VastaaPoista
 2. Ruotsinkieli on plussaa etenkin töissä, koska sitä tarvitaan aina ja on helpompi auttaa asiakkaita.

  VastaaPoista
 3. Totta, ruotsin kielen taito on plussaa. Englantia osaavat melkein kaikki.

  VastaaPoista
 4. Ruotsinkieltä tarvitsee varsinkin Suomessa melko paljon, en itse osaa ruotsia kovin hyvin mutta teen parhaani että opin sitä, sillä tiedän siitä olevan hyötyä tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 5. Onhan se kivaa, jos sitä osaa..
  Itselläni taidot kielen suhteen on aika alkeelliset. Hirveästi joutuu tekemään töitä, että jotain oppisi. Suurin ongelmana on, että jostain syystä juuri ruotsinkielessä ne opitut asiat unohtuvat melkein samantien.
  Englannissa ei ole ollut tälläistä ongelmaa.

  Meillä on koulussa ollut todella hyvä opettaja, joka on ainakin minua motivoinut tekemään enemmän töitä, jotta oppisin kieltä.

  Omalla kohdallani tuo pelko ei ole koskaan auttanut oppimaan vaan enemmänkin haitannut.

  VastaaPoista
 6. Yläasteella en osannut melkein yhtään Ruotsia, mutta nyt ammattikoulussa olen oppinut ja opiskelen sitä ahkerasti. Ruotsin kieltä olen muutaman kerran kesätöissä joutunut käyttämään. Oli aika hankalaa.
  T: Netta O 11ASMY

  VastaaPoista
 7. Ruotsin kieli ei ylä-asteella kiinnostanut juuri ollenkaan, mutta ammattikoulussa se rupesi kiinnostamaan. Olen kuitenkin sen verran laiska ihminen, että oppimani sanat pysyvät päässäni vain pari viikkoa ja sitten unohdan ne kokonaan. Olisi kuitenkin hienoa osata ruotsia kunnolla, siitä olisi apua tulevassa työnhaussakin

  VastaaPoista
 8. Ruotsin kieli on hyödyllinen kieli Suomessa, koska maa on kaksikielinen. Mikäli tahtoo esim. Porvooseen tai Sipooseen töihin, täytyy osata puhua ruotsin kieltä. Ruotsin kielen oppiminen riippuu täysin omasta asenteesta, mutta opettajalla on myös paljn vaikutusta asiaan. Jos opettaja on hyvä niin väkisinkin jää joitain asioita päähän ja oppii. A.Lehtinen

  VastaaPoista
 9. Olen englannissa parempi kuin ruotsissa (vaikka sainkin jokaisesta ruotsin kurssista K3, mutta silti omasta mielestäni parantamisen varaa on), mielummin käytän suomea ja englantia, mutta eiköhän se ruotsikin suju joten kuten työelämässä. Onneksi meidän koulussamme on hyvä ruotsin opettaja, ja ainahan sitä voi kaivaa ruotsin oppikirjan esiin, jos sanat on unohduksissa.

  VastaaPoista
 10. Ruotsin kieli on tärkeä Suomessa ja useassa paikassa sen kielen taitoa tarvitsee. En itse kauhean hyvin osaa Ruotsia enää, kun oli melkein kahden vuoden tauko opiskelusta, mutta edelleen sanat ovat pään sisällä ja pystyy muistamaan niiden ääntämistä.

  VastaaPoista
 11. Ruotsin kielen opiskelu ei minusta kauhean kivaa ole, koska se on minulle niin vaikeaa. Yritän kumminkin panostaa siihen, koska tiedän hyötyväni ruotsin kielestä työ elämässä ja ruotsin kielen osaamista arvostetaan. Koulussa meillä on onneksi mahdollisuus oppia Ruotsia. Isela ahlqvist 12kito

  VastaaPoista