torstai 10. lokakuuta 2013

Kännyköistä ja e-kirjoista

Palasin iltapäivällä Helsingistä K-junalla. Vaunussani mekasti alakouluikäisistä koostuva kouluokka, jota opettaja yritti saada järjestykseen. Lähes kaikki oppilaat räpläsivät kännykkäänsä:

- Kato, mitä mä sain tulokseksi! huusi punapuseroinen poika.
- Hei, kato, millanen profiili sillä on, näytti ruutupaitakaveri.
- Hei, onks se Facebookissa? kysyi kolmas
- On se, vahvisti ruutupaita.

Pois naamakirjasta, nappulat, ajattelin, olette sinne alaikäisiä. En ehtinyt sanoa mitään, sillä porukka teki poistumista Pukinmäessä.
- Kenen reppu jäi penkille? opettaja huusi asemalaiturilla parijonoa yrittävälle luokalleen.
- Se on mun! huutaja oli ruutupaita. - Ei siellä oo mitään tärkeää, vain koulukirjoja.

Entäpä, jos kirjapino olisikin e-kirjoina kännykässä?  Olisi kevyt kulkea vain kännykkä taskussa. 

E-kirjoja pääset kokeilemaan vaikkapa näin: Elisa-kirjasta voit ladata 348 ilmaista klassikkokirjaaAloitetaanko  Seitsemästä veljeksestä  näin Aleksis Kiven päivän kunniaksi? Oletko muuten jo lukenut Seitsemän veljestä tai jonkin muun Aleksis Kiven teoksen?


10 kommenttia:

  1. Jasmin S

    On järkyttävää, miten jo alakoululaisilla on älypuhelimia ja Facebook.

    Mielestäni välillä on hyvä unohtaa nykyaika ja pitäytyä vanhassa. Esimerkkinä tuo kirjojen lukeminen. Ihanampaa on lukea oikeaa kirjaa, kuin puhelimella.

    VastaaPoista
  2. E-kirjat ovat mielestäni hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka reissaavat paljon paikasta toiseen ja tarvitsevat esimerkiksi junassa lukemista. Ei tarvitse kantaa kirjoja paikasta toiseen.

    Sanni A

    VastaaPoista
  3. Jasmin S; Facebookiin on 13 vuoden ikäraja, ja pojat olivat arviolta 9- 10-vuotiaita. Kirjasta lukeminen ei rasita silmiä niin kuin puhelimesta tiirailu.

    Sanni A; Totta: e-kirjat voivat kevyesti kulkea mukana, ja sehän on vaikkapa matkoilla kätevää.

    VastaaPoista
  4. Kylläpä tämä älypuhelinten ym. älylaitteiden arkikäyttöisyys on tarttunut nuoriin. On kyllä hassua katsoa vaikka bussissa tai junassa kun lähes kaikki matkustajat näpräävät kännykkäänsä tai tablettiaan. Useasti mukaanlukien myös minä.

    VastaaPoista
  5. E-kirjat ovat toki käteviä, mutta itse en haluaisi lukea yhtäkään, pidän kirjoista enemmän. Nykyään saa tuijottaa ihan tarpeeksi kaikenlaisia näyttöjä esim. koulussa tai töissä. - A.Lehtinen

    VastaaPoista
  6. A. Lehtinen: Joo, ruutuun tuijottamiseen voi kyllästyä. Silmätkin siinä väsyvät, kirja on silmille ehkä parempi.

    VastaaPoista
  7. Näinhän se on, että hyvin monella alakouluikäisellä on älypuhelin ja käyttävät Facebookkia. Mutta he kai haluavat pysyä ajan hermoilla.

    Mitä e-kirjoihin tulee, niin onhan se kätevää kun voi kuljettaa kirjoja omassa kännykkässä, mutta itse suosin enemmän oikeita kirjoja.

    VastaaPoista
  8. Ihmiset ovat nykyään ihan liikaa kännykän ruudussa kiinni. Mitä e-kirjoihin tulee, en itse tykkäisi lukea kirjaa joltakin ruudulta. Silmät vaan väsyvät ja pää tulee kipeäksi kun pelkkiä älylaitteita tuijottaa tunti tolkulla.
    T: Janina Natri 11asmy

    VastaaPoista
  9. Se on oikeasti aika kamalaa nykypäivänä, kun jo 7-vuotiaille ostetaan iphone tai ipädit. Tuossa iässä kannattaa vielä mielestäni keskittyä enemmänkin leikkimiseen eikä ruudun töllötykseen. Mutta kai se on sitten tätä nykyaikaa.

    VastaaPoista
  10. On tosi outoa katsoa kun 9-vuotiailla serkkupojillanikin on iphonet ja tietävät siitä enemmän kuin minä.. Mielestäni on huolestuttavaa että niin nuorille lapsille annetaan jo vaikka minkälaisia älylaitteita, lapsena kuuluu mielestäni leikkia pihalla eikä tuijottaa ruutua.

    VastaaPoista