sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Jari Tervo kerää sanoja

Vietin sunnuntaini Helsingin Kirjamessuilla, kirjapöydät notkuivat vielä kirjoista, vaikka oli messujen viimeinen päivä.

Kuuntelin päivän aikana useita kirjailijahaastatteluja, joiden annista teille yksi näyte:
Jari Tervo kertoi paitsi uutuuskirjastaan Esikoinen, myös kirjailijan työstään. Tervo kertoi pitävänsä aina lehtiötä ja kynää taskussaan,  jotta hän saa napattua talteen kiinnostavia sanoja. Tällainen sana on esimerkiksi rokuli.

Jari Tervo kertoi vihaavansa höttöä kieltä  ja antoi siitä esimerkin: Ulkona on sankka lumipyry.
"Eihän pyry ole koskaan sisällä, ei ole vesipyryä, ei myöskään laimeaa lumipyryä", Tervo opasti ja käski sanomaan lyhyesti pyryttää. On helpompaa kirjoittaa hötösti kuin tiiviisti mutta  kuitenkin elävästi.

Tiedätkö, mitä tarkoittaa sana rokuli?

17 kommenttia:

 1. Messut ovat kivoja, Itse olin muutama viikko sitten kauneus ja terveys messuilla.
  En tiedä mitä tarkoittaa rokuli.
  T:Netta O 11Asmy

  VastaaPoista
 2. Nettaa: Kumma kyllä, messujen tungoksessa virkistyy ja saa uusia ajatuksia.
  Rokuli on vanha sana, jonka merkityksen voi löytää netistä.

  VastaaPoista
 3. Mukava kuulla, kun joku on käynyt messuilla, kun itse en saa aikaiseksi mennä semmoisille. Rokuli kuulostaisi joltain metsän olennolta.
  T. Viivi Kauranen 11asmy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivi K; rokuli ehkä kuulostaa peikolta, mutta tarkoittaa jotain muuta. Hyvä yritys silti.

   Poista
 4. Itse olen käynyt messuilla viimeksi vuonna 2010. Silloin olin siis kirja- ja ruokamessuilla. Ihan kivaa oli. Rokuli kuulostaa joltain kömpelön synonyymiltä. "Senkin rokuli!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kristiina H; Kyllä, Helsingin Kirjamessut ovat nykyisin oikeastaan kirja-, ruoka-, viini- ja musiikkimessut. Itse keskityin ajanpuutteen vuoksi vain kirjoihin.

   Kömpelystä voi toki kutsua vaikka rokuliksi, mutta sanalla on kuitenkin muu merkitys.

   Poista
 5. Joo olen itse kerran käynyt kauneus ja terveys-messuilla ja se oli yllättävän mukava ja monipuolinen tapahtuma! Pitäisi useammin käydä noissa tapahtumissa...Tuo rokuli-sana kuulostaa joltakin ruman näköiseltä sieneltä.
  T. Janina Natri 11ASMY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. j.natri; Messsukeskukseen voi hakea töihin: http://www.messukeskus.com/Messukeskus/otayhteytta/Meilletoihin/Sivut/tyopaikat.aspx (haku 31.10. mennessä!). Hyvä mahdollisuus tutustua eri messuihin!

   Rokuli on aika ruma sana, mutta ei silti sieni.

   Poista
  2. Korjaus Messukeskuksen hakuun: hakevat AMK-opiskelijoita harjoittelupaikkoihin 31.10.mennessä.

   Tämän linkin kautta voivat avoimen hakemuksen jättää myös 2. asteen opiskelijat: https://www.sympahr.net/public/pq.aspx?95c83355

   Poista
 6. Pidän itsekkin hirveästi messuilla käymisestä, mutta koskaan siihen ei ole aikaa.. Pitäisi ottaa ja lähteä messuille! Rokuli sana kuulostaa kyllä tutulta, mutta ei tule mieleen mitä se tarkoittaa.

  Jonna Viitala

  VastaaPoista
 7. Niinpä, pitää vain lähteä messuille. Tänä viikonloppuna eli 1. - 3.11. Helsingin Messukeskuksessa on monipuoliset liikuntamessut. Tästä linkistä voi ladata itselleen etukupongin, jolla messuille pääsee puoleen hintaan eli 8 eurolla: http://www.boardexpo.fi/kuponki2013.php

  VastaaPoista
 8. Minäkin kävin silloin syysloman alussa olleilla kauneus ja terveys messuilla, tykkään kyllä käydä katselemassa aina mitä messuilta löytyy..Rokuli tarkoittaa, varmaanki sellaista "hälläväliä-meininkiä"..

  VastaaPoista
 9. Itse en kovinkaan paljon messuilla käy. Ja tuo rokuli.. Ellen ihan väärin muista, niin se liittyy siihen, että on poissa töistä.

  VastaaPoista
 10. vilma p ja Mika V; Vilma arvasi aika lähelle rokulin merkityksen, mutta Mika ihan nappiin. Hyvä Mika: rokuli tarkoittaa luvatonta poissaoloa töistä.

  VastaaPoista
 11. Kävin skiexpoilla viikko sitten ja messuilla oli todella paljon myytävää, maistiaisia ja ihmisiä, pidän messuista ja niiden hälinästä. En tiennyt mitä rokuli tarkoittaa ennenkuin kerroit tuossa edellisessä kommentissasi.

  VastaaPoista
 12. Itse en ole hirveesti käynyt messuilla. Ja jos olen messuille eksynyt, on ruvennut hieman ahdistamaan ihmisten paljous ja vielä niin ahtaasti

  VastaaPoista
 13. Itse en tykkää käydä messuilla, koska yleensä väkeä on todella paljon ja käynnistä ei saa kaikkea irti, koska ihmispaljous estää sen. A.Lehtinen

  VastaaPoista