tiistai 10. syyskuuta 2013

Musiikki kruunaa elokuvan

Pussikaljaromaani jäi minulta kesken, mutta siitä tehdyn elokuvan kävin syksyllä 2011 katsomassa kolme kertaa. Yksi syy oli musiikki: se täydensi hienosti elokuvan tapahtumia. Päähenkilöiden - Marsalkan, Lihin ja Hennisen -  suhteet ikään kuin syvenivät musiikin ansiosta. Näin opin tuntemaan popyhtye Husky Rescuen, josta en ollut aiemmin kuullut.

Minulle parhaita elokuvamusiikin säveltäjiä ovat italialaiset Ennio Morricone, esimerkiksi:  Vain muutaman dollarin tähden  ja Nino Rota, vaikkapa elokuvissa Kummisetä tai La Strada.
Amerikkalainen  John Williams on säveltänyt Wikipedian mukaan musiikin yli 100 elokuvaan: Schindlerin listaan sisältyy tämä koskettava teema.

Viime perjantaina kävin katsomassa elokuvan Tumman veden päällä. Elokuvan  tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle, myös musiikki on tuolta vuosikymmeltä. Leffan tummat kohdat saivat valoa vanhoista biisistä. 

Kiinnitätkö sinä huomiota elokuvien musiikkiin?


12 kommenttia:

  1. En minä sillein paljon kiinnitä huomiota musiikkiin. Ainoa kerta kun kiinnitin huomiota musiikkiin, oli kun menin katsomaan elokuvan nimeltä Skyfall. Jos musiikki tepsii leffan lajiin, sitten pystyy kiinnittämään huomiota musiikkiin.

    VastaaPoista
  2. Musiikki elokuvissa jää yleensä taustamusiikiksi joka täydentää tietyn kohtauksen tunnelmaa. Jostain syystä ei niihin yleensä tule kiinnitettyä huomiota, mutta nyt kun kuunteli vaikkapa tuon Schindlerin Listan biisin niin tuli ihan leffan mukainen fiilis.

    VastaaPoista
  3. Itse kun katoin uusimman Pirate of the Carabian niin odotin innolla milloin alkaa tämä tietty musiikki, koska ne musiikit sopivat aina täydellisesti kohtaukseen.

    VastaaPoista
  4. Itse en paljon elokuvia katso, mutta dokumentteja kylläkin joissa musiikki on minun mielestäni todella tärkeässä roolissa kuten myös elokuvissa. Säveltäjistä tulee vain mieleen Kenji Kawai, joka sävelsi musiikin dokumentti elokuvaan Apocalypse The Second World War.

    VastaaPoista
  5. Harvemmin kiinnittää huomiota taustamusiikkiin, mutta totta on, että se elävöittää elokuvaa ja paikkaa muuten hiljaisia kohtauksia.

    VastaaPoista
  6. Minä en kiinnitä huomiota kovin paljon taustamusiikkiin, mutta esimerkiksi kun katson kauhuelokuvia, siis yleensä taustamusiikki kertoo mitä on seuraavaksi tulossa. Taustamusiikki voi auttaa joskus hahmottamaan paremmin elokuvaa ja herättää mielenkiintoa katsojissa.

    VastaaPoista
  7. Musiikki on aivan yhtä tärkeä osa elokuvaa kuin näyttely tai käsikirjoitus. Se luo mielestäni enemmän tunnelmaa kuin pelkkä kuva. Musiikki voi pilata tai pelastaa elokuvan.

    VastaaPoista
  8. John Williams on säveltänyt minullekin monta tuttua teemaa. Yleisesti en kumminkaan jaksa kiinnittää huomiota musiikkiin elokuvissa.

    VastaaPoista
  9. Kyllä hyvä musiikki aina luo tunnelmaa. Esim Sormusten Herra elokuvissa on aivan mahtavat musiikit joita ilman moni kohtaus menettäisi vaikutuksensa täysin.

    VastaaPoista
  10. Musiikki on osa elokuvaa, musiikki luo tunnelman, täyttää maailman.
    Jos elokuvasta otetaan taustamusiikit pois se on kolkko ja ankea.
    Musiikilla vaikutetaan katsojan tunnetiloihin, uhkaava musiikki nostaa pulssia kun alitajunta odottaa jotain tapahtuvaksi.
    Monikaan ei tietoisesti kiinitä huomiota siihen tosiasiaan että elokuvissa ja tv-sarjoissa soi taustalla aina jotain, vaikka ei ehkä musiikkia niin tausta ääni vaikuttaa alitajuntamme kautta siihen mitä arvelemme seuraavaksi tapahtuvan.
    En lähde tässä vertailemaan säveltäjiä tai kappaleita koska kokonaisuus on se mikä ratkaisee.

    VastaaPoista
  11. Jos elokuvissa on hyvä musiikki se saattaa tehdä elokuvasta monella tapaa paremman ja sitä on mukava seurata.

    VastaaPoista
  12. Musiikki on suuri osa elokuvaa ja se tuo tunnelmaa. Esimerkiksi kauhu elokuvissa musiikki on suuressa osassa elokuvaa. Se voi tuoda jännitystä tai vastaavaa.

    VastaaPoista