torstai 22. elokuuta 2013

Viisaita tietokirjoja

Kesämökkimme sijaitsee pienellä paikkakunnalla Keski-Pohjanmaalla. Asukkaita kunnassa on vain vajaa 3 500, mutta kirjasto on monipuolinen ja sen valikoimat ajan tasalla. Uusiakin kirjoja saa lainta kuukaudeksi, Keravallahan uutuuksien laina-aika on viikko.

Luin kesällä 13 kirjaa, joista kaksi tietokirjaa. Nappasin kirjastohyllystä uutuusteokset Opi ja työskentele verkossa, tätinörtti opastaa  (Outi Lammi, 2013) ja Netin pimeä puoli (Ari Haasio, 2013). Molemmat mitä mainiointa luettavaa ja viisaita kirjoja. Tieto ei aina takaa viisautta, mutta näistä teoksista sitä löytyi.

Kummassakin kerrottiin asioista selkeästi ja älykkäästi, eikä kumpikaan  sortunut saarnaamaan. Verkon vaarat ja  mahdollisuudet tiedämme toki, mutta kirjoja lukiessa ei tullut tunnetta vanhan  toistosta. Päinvastoin:  sain tätinörtti-kirjasta vahvan motivaation selättää laiskuuteni ja alkaa opetella netin tehokasta hyötykäyttöä. Ajanhallinta ei muuten onnistu.

Viisautta on myös se, ettei tietokirja ole liian paksu. Molemmat kirjat lukee - tai selaa - illassa.

10 kommenttia:

  1. Kirjallisuus, tuo katoava taiteen muoto. Luen aina vain vähemmän ja vähemmän kirjoja, mutta koko ajan enemmän artikkeleita netistä. Kaikki kun löytyy kätevästi parilla klikkauksella, eikä sisällön vanheneminen ole ongelma. Vain fiilis puuttuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Sami P, perinteisen kirjan lukijat tuntuvat vähenevän. Kirjablogit kuitenkin lisääntyvät, kirja-hakusanalla tuli Blogilistalta 1212 blogia. Kun käytin hakusanaa lukeminen, sain esiin 538 blogia.
      Enemmistö vieläpä tiheästi päivittyviä.


      Poista
  2. Minä yritän yleensä välttää lukemista, koska minusta tuntuu, että lukeminen vie liian paljon aikaa. Muistan kun koulussa piti valita kirja kirjalistalta, lukea se ja tehdä siitä kirja-arvostelu tai kirjaraportti. Minun vaatimukset olivat, että kirjassa piti olla mahdollisimman vähän sivuja ja tekstiäkin mahdollisimman vähän. Sen lisäksi kirjan sanoma piti olla mahdollisimman selkeä ja lyhyt.

    Millaiset ovat sinun kirjavaatimuksesi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluan lukea kirjan 1 - 2 päivässä, eli suhteellisen ohut kirja työaikana. Lomilla on sitten paksumpien opusten vuoro..

      Runot, novellit, elämäkerrat, proosa ... Kaikki paitsi dekkarit käyvät minulle.

      Poista
  3. Siinä vaiheessa kun netistä on kirjoitettu ja julkaistu kirja, voi suurin osa tiedosta olla jo vanhentunutta. Riippuu toki mistä tarkalleen kirjoittaa.

    PS. löysinpäs tekstistä kirjoitusvirheen:
    "Uusiakin kirjoja saa lainta..."

    VastaaPoista
  4. Minä itse luen kirjoja ja itse kirjoitin kirjan, mutta tietokirjoja en ole koskaan lukenut. Syy ei johdu siitä että en pidä niistä, vaan milloin se julkaistiin. Jos tieto on vanhaa (joka ei ole paha juttu), silloin saa hyötyä vanhasta tiedosta tulevaisuudessa. Muuten minun näkökulmasta, tietokirjat ovat katoamassa koska Internet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saku O ja Misitano G; totta. On vaikea kirjoittaa esim. ajantasaista painettua tietotekniikka-alan kirjaa. Jo julkaisuhetkellä sisältö saattaa olla ainakin osittain vanhentunut.

      Poista
  5. Viimeksi luin kirjan yläasteen pakollisella kurssilla, ei ole minun juttuni. Nykyään kaiken oleellisen löytää netistä nopealla haulla.

    VastaaPoista
  6. Tehokkuus aikamme sana.
    Samaa mieltä Kevynin kanssa että tuntuu että kirjojen lukemiseen menee paljon aikaa, kun taas esim erilaisten artikkeleiden ja lyhyiden kooste tekstien sekä kommettien lukeminen taas vie vähän aikaa on "tehokasta" tiedon keruuta.

    VastaaPoista
  7. Itse en lue paljon kirjoja. Ei okein iske minuun. Jos minun pitäisi lukea jotain lukisin sen mielummin tietokoneellani tai vastaavalla. Minusta se on mukavampaa ja tiedonhakukin käy nopeasti netistä. Mutta pitää osata olla kriittinen kaikkea tietoa vastaan mitä hakee. Ei ikinä tiiä mitä joku on sinne tarinoinut.

    VastaaPoista