maanantai 26. elokuuta 2013

Lukemisesta ja kirjoista

Netti on pullollaan blogeja ja kirjalistoja tyyliin  Tuhat kirjaa, jotka jokaisen pitäisi lukea. Miksi? Siinähän menee puoli elämää, jos noudattaa kehotusta. Miksi tankata kirjoja, kun voi lukea netistä muuta kiinnostavampaa? Tässä joitakin pointteja:

Kirjojen lukeminen
  • rikastaa kieltä (sanat löytyvät helpommin, sanoille on vastineita)
  •  kehittää kirjoitustaitoja
  • laajentaa maailmankuvaa
  • auttaa vaikeissa tilanteissa.
Moni sanoo, ettei ole aikaa. Päivän joutohetket - odottelut, juna- tai bussimatkat - voisi käyttää kirjan lukemiseen. Ohut kirja (itse suosin niitä) ei paljon paina, e-kirja ei sitäkään.

Apua kirjavalintaasi Hesarin Klassikkoautomaatista: http://www2.hs.fi/klik/klassikkoautomaatti/klassikko_kysymykset.html 

9 kommenttia:

  1. Hyvä pointti. Itse olen kokeillut lukea kun odotin bussia, mutta kun kavereitten kanssa puhuu, koko ideani meni päin seinää. Kotona on parempi lukea, oma rauha oma aika. Voin totea yhden ongelman lukemisesta: Jos kirjoittaa kirjaa ja lukee samalla ostettua/lainattua kirjaa, ajatukset menevät sekaisin.
    Kokeilin Hesarin klassikkoautomaatti, ei se mitään huonoja ehdotuksia antanut. Mutta voin suositella seuraavaa: jos joku haluaa lukea jotain kiinnostavaa, lukekaa Stephen Kingin ”Musta Torni” fantasiasarjaa. Jos haluatte lukee jotain hauskaa, lukekaa Juha Vuorisen Juppohullu päiväkirjat tai Kristianin Nuoruusvuodet.

    VastaaPoista
  2. Kirjojen lukeminen joko kolahtaa omalle kohdalle, tai sitten ne eivät vain jaksa kiinnostaa. Nuo plussat käyvät myös nettikirjallisuuden kohdalle, ellei tekstin kielioppi ole tasoa Iltalehti. Ihan oikeat kirjat porskuttavat kieliopissa vielä edellä.

    VastaaPoista
  3. No jaa kirjojen lukemista tulevat "plussat" löytyvät kyllä muistakin kirjoituksista kuin pelkästään kirjoista, sekä juna matkat ja muut odottelu ajat voi käyttää pohdintaan ja miettimiseen kunhan keskittyminen ei herpaannu.

    VastaaPoista
  4. Jos haluaa lukea kirjoja, siis suosittelen käyttämään e-kirjaa. E-kirjan hyviä puolia:

    + Ei painaa mitään
    + Ei vie kovin paljon tilaa
    + On melkein aina luettavissa
    + Säästää aikaa (Ei pitää lainata- eikä palauttaa kirjastoon)
    + Ei kerää pölyä


    E-kirjan haittapuolia:

    - Kirjaa ei voi myydä tai antaa eteenpäin samalla tavalla kuin tavallista kirjaa
    - Voi olla jonkun verran tietoturvariski.

    VastaaPoista
  5. Umm...Itseä ei yksinkertaisesti kiinnosta lukea kirjoja, ellei se ole jokin IT alaan liittyvä asiapitoinen painos, jonka todennäköisesti saisi netistäkin tietoonsa. Hyötyjä toki on, mutta löytää niitä muualtakin, kirjat eivät ole minun juttuni.

    VastaaPoista
  6. Kirjat ovat mahtavia, kirjailia luo suurpiirteisen maailman ja lukia loput.
    Mikään näkemäni elokuva, niitä on PALJON, ei vastaa lukukokemusta läheskään.
    Elokuvia varten on karsittava paljon jopa olennaista asiaa jotta, pysytään budjetissa, aikataulussa tai muuta vastaavaa.
    Itse luen mielestäni paljon, miltei joka viikko on uusi teos työnalla.
    Suosittelen !

    Ja muutama kommentti yllä oleviin kommentteihin liittyen.
    E-kirja on joissain tapauksissa kätevä mutta ei aina, mielestäni e-kirja on kylmä ja ilmeetön ja suomenkielinen tarjonta on suppeaa.

    Äänikirja sopii niille jotka eivät viitsi vaivautua itse lukemaan, joku paukuttaa kirjan tulemaan tasan sitä tahtia kuin kuulija haluaa.
    Äänikirjojen ongelmat ovat tarjonnan suppeus, kuvien käytön mahdottomuus jolloin esim teknisen materiaalin esitys on miltei mahdotonta.

    Minä suosin kaikkia näitä, tarpeen ja käytön mukaan, paperikirja on mukava pitää käsissään, suorastaan voi tuntea sanojen painon. :)

    E-kirja on kätevä teknisessa materiiaalissa helppokäyttöisyytensä takia.

    Äänikirjat ovat mita parhainta unilääkettä vaikka olisi kipea tai muuten väsynyt korvat toimivat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopi74 & muut: Painettu kirja on parhaimmillaan taideteos (kansi/kansilehti, taitto, kuvitus, sisältö), jolla on mainio käyttöliittymä. Mutta e-kirjankin edut ovat monet.

      Äänikirjat tuovat iloa näkövammaisille.

      Poista
  7. Ainakin itselläni on sentyyppinen ongelma, että kirjaan on keskityttävä oikein kunnolla että siitä saa mitään irti. Jos jään bussipysäkille lukemaan kirjaa, se ei onnistu, tai bussi menee ohi ja tajuan tämän vasta 10sek jälkeenpäin.

    VastaaPoista
  8. Harvemmin tulee kirjoja luettua. Mutta jos jotain luen niin siitä kirjasta ei meinaa saada nenää enää irti. Tekee vaan mieli lukea koko kirja kerrallaan.

    VastaaPoista