torstai 13. syyskuuta 2012

Liftaamalla Lappiin

Kävin katsomassa Mika Kaurismäen ohjaaman elokuvan Tie pohjoiseen. Siinä Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelman - isä ja poika - ajelivat kesäyössä vanhalla autolla Helsingistä kohti pohjoista. Matkalaiset taisivat päätyä jonnekin Kemijärven tienoille. Elokuva oli aika mainio ja herätti muistoja; kerronpa niistä yhden.

Joskus 70-luvulla ystäväni Kaisa kyllästyi kirjanpitäjän hommiin ja päätti vaihtaa kokonaan  maisemaa. Hän haki työtä Lapista ja pääsikin tarjoilijaksi Utsjoen matkailuhotelliin. Säästäväisenä tyttönä Kaisa suunnitteli tekevänsä matkan liftaten ja pyysi minut mukaan, olinhan kesälomalla. Niin me sitten peukaloa heiluttaen matkasimme pääkaupunkiseudulta kohti pohjoista. Rovaniemeltä ylöspäin matkanteko hidastui, sillä autoja kulki korkeintaan yksi tunnissa, ja ne saattoivat olla täynnä. Huiskimme sääskiä ja odottelimme.

Parissa päivässä kuitenkin saavutimme Tunturi-Lapin ja Utsjoen. Kaisa jäi loppukesäksi tarjoilemaan ja minä palasin yksin tienvarteen. Minua onnisti, sillä sain kyydin bussiin, jonka suunta oli Joensuu. Muistan, että bussissa oli hilpeä tunnelma, se oli täynnä joensuulaisia ortodoksinuoria. He olivat käyneet auttamassa kolttalappalaisia Ivalon Sevettijärvellä. Pääsin bussissa Ouluun saakka, ja sieltähän ei ollut enää pitkästi Helsinkiin, vain 600 kilometriä.

6 kommenttia:

 1. Sama elokuva käyty katsomassa! Ja oli todella hyvä.
  Mielenkiintoinen matka ollut varmasti, kuulostaa ainakin hauskalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä matka ja muutkin vastaavat ovat nyt hauskoja ja kultaisia nuoruusmuistoja.

   Poista
 2. Pitäisi kyllä käydä kyseinen elokuva katsomassa, varmasti ihan mielenkiin toinen, kuten myös teidän matkanne.

  VastaaPoista
 3. Haluaisin myös lähteä liftaamaan ympäri Suomea, varmasti ikimuistoinen matka sinulla!

  VastaaPoista