keskiviikko 11. toukokuuta 2011

J. V. Snellman ja kauppaopisto

Tällä viikolla liputetaan jo toisen kerran: huomenna torstaina on  Johan Vilhelm Snellmanin päivä. Hän syntyi 12.5.1806 pohjalaisen merikapteeni-isänsä laivassa Tukholman satamassa. Snellmanin vietti varhaislapsuutensa Tukholmassa, josta perhe muutti Keski-Pohjanmaalle Kokkolaan 1809. Se olikin tuohon aikaan huomattava merenkulkukaupunki.

Vaikka Snellman puhui kotonaan ruotsia, hän oli suomalaisuusmies henkeen ja vereen: Suomella pitää olla oma kieli ja oma raha. Oma kielihän meillä vielä on, mutta euroilla maksetaan.

Snellman asui eri puolilla Suomea, niinpä Snellmaninkatuja on ainakin Oulussa, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Helsingissä. Snellman olisi halunut perustaa Helsinkiin kauppakoulun 1849, mutta ei saanut lupaa. Suomen ensimmäinen kauppakouluhan oli aloittanut jo 10 vuotta aikaisemmin Turussa. Helsinkiin perustettiin myöhemmin 1800-luvulla kaksi kauppaoppilaitosta: 1881 Helsingin kauppaoppilaitos ja  1898 Suomen Liikemiesten Kauppaopisto.

J. V. Snellman ymmärsi kaupan, rahan ja kielen merkityksen. Voimmekin käydä laskemassa virtuaaliruusut hänen patsaalleen, jonne löydämme tämän kartan avulla: 
http://www.virtualhelsinki.net/tour/goto/snellmanin_patsas.html

8 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Minusta on hienoa, että tärkeiden henkilöiden päiviä kunnioitetaan esimerkiksi liputtamalla.

  VastaaPoista
 3. Mielestäni Snellman ansaitsee vuosittaisen liputuksensa.

  VastaaPoista
 4. J.V Snellman on kyllä päivänsä ansainnut, vaikuttihan hän suuresti suomalaiseen kulttuuriin ja piti tiiviisti yhteyttä muiden suomalaisen kulttuurin puolestapuhujien ja kehittäjien kanssa (esim. lauantaiseuran kautta). Kuitenkin tuntuu ettei nykyään mediassa tai peruskouluissa kerrota tarpeeksi heistä tai siitä miten he ovat kulttuuriin, kieleen ja maan asioihin vaikuttaneet.

  VastaaPoista
 5. tosi hieno kartta ps. olen kanssakommentoitsioiden kanssa samaa mieltä!

  VastaaPoista
 6. Snellman on yksi suurista esikuvistani! Ihailen sitä mitä hän on saanut aikaan. Olisi hienoa jos hän olisi saanut perustaa kauppakoulun se olisi varmasti vielläkin pystyssä ja se olisi suuri kunnianosoitus.

  VastaaPoista
 7. Olen samaa mieltä Mustosen kanssa! Snelman on hieno mies ja hänelle olisi hyvä ele nimetä hänen mukaansa oma kauppakoulu!

  VastaaPoista
 8. Olen samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa, muuta tässä ei varmaan voi enää sanoa.

  VastaaPoista