keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Selkeästi ja lyhyesti eli jytkysti

On turhauttavaa lukea tekstiä, josta ei saa tolkkua, ei vaikka kuinka tankkaisi. On väsyttävää kuunnella puhetta, jonka ideasta ei saa kiinni, ei sitten millään. Puhe menee toisesta korvasta sisään, toisesta ulos. Mitään ei jää mieleen.

Vaikuttajat puhuvat lyhyesti, he kiteyttävät: - Missä EU, siellä ongelma. - Sinulla on yksi ääni, niin minullakin. - Timo Soini ja Jyrki Katainen ovat  tällä hetkellä parhaita puhujia politiikassa, muut tulevat kaukana. Soinista ja Kataisesta voi ottaa oppia, mutta kannattaa muistaa myös Matti Nykänen ja hänen sutkauksensa. Vaikkapa nämä: - Elämä on ihmisen parasta aikaa.- Mä muutan Kööpenhaminaan ja otan Ruotsin kansalaisuuden.  - Rakkaus on kuin lankakerä - se alkaa ja loppuu.

6 kommenttia:

  1. Olet oikeassa, jos teksti tai puhe on liian pitkä, sen olennainen sisältö voi jäädä epäselväksi. Asia tulee sanoa tiiviisti ilman turhia jaaritteluja.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä kanssasi, mielestäni asia on tärkein ja se tulisi sanoa mahdollisimman selkeästi, että se jää mieleen.

    VastaaPoista
  3. Mielestäni puheen pituudella ei ole väliä, jos ei saa kiinni puheen ideasta voi vika olla kuuntelijassakin, ettei kuuntele tarpeeksi hyvin? Tekstin pituudella taas on väliä, tekstiin asiat on helppo tiivistää, mutta täytyy saada tekstistä ymmärrettävä, ei saa tiivistää liian tiiviiksi, silloin yleensä siitä ei saa tolkkua.

    VastaaPoista
  4. Olen osittain samaa mieltä N.Mustosen kanssa, mutta mielestäni puheen pituudella on väliä, sillä lyhyt ja ytimekäs on parempi kuin pitkillä selostuksilla ja perusteluilla jaariteltu, uuduttava puhe. Silloin kuuntelijatkin jaksaa keskittyä olennaiseen, eikä kadota kiinnostusta asiasta.

    VastaaPoista
  5. Silvia Modig, Vasemmiston kansanedustaja Helsingistä: "Muutetaan maailma - yhdessä!"

    VastaaPoista