keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Veden ja tuulen voima

Japanin surulliset tapahtumat saivat minut maanantaina Keravan kirjastoon. Lainasin kirjan Sarasvatin hiekkaa, sen on kirjoittanut Risto Isomäki. Olin joitakin vuosia sitten tilaisuudessa, jossa tiedetoimittaja Isomäki kertoi kirjastaan. Hän tuntui olevan hyvin perillä ympäristö- ja ilmastoasioista sekä Suomessa että muualla maailmassa.

Luin kirjan yhtä soittoa: aamuyöhön meni ennen kuin viimeinen sivu - 319:s - oli käsillä. Juonesta paljastan vain, että tapahtumat liittyvät merialueisiin, jäätiköihin ja mannerlaattoihin. Kummallisinta on, että vuonna 2005 ilmestyneessä kirjassa kuvaillaan, mitä tapahtuisi, jos hyökyaalto iskisi Japanin rannikolle. Suurin osahan Japanin ydinvoimaloista sijaitsee meren rannalla.

Sarasvatin hiekan loppu on lohdullinen: me voimme oppia.

Mitä ihmisten pitäisi oppia?


 

10 kommenttia:

  1. Ihmisten pitäisi oppia, että luonto on arvaamaton. Vaikka nykyään pystytään tarkasti seuraamaan luonnossa tapahtuvia ilmiöitä, luonto osaa silti olla oikukas.

    Lisäksi ihmiset voivat ottaa oppia ydinvoiman riskeistä, ja on mietittävä tarkkaan minne ydinvoimaloita rakennetaan. Käsittääkseni Japanin maanjäristys- ja tsunamiuhka oli jonkinlaisten tutkijoiden tiedossa, mutta uhkien ajankohtaa on vaikea arvioida, joten tilanne on monimutkainen.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni ihmiset voisivat opetella enemmän maantietoa, koska on ihan totta, että Japani sijaitsee mannerlaattojen saumojen lähellä. Tämä tarkoittaa sitä, että alueella voi tulla tsunameja ja maanjäristyksiä, tulivuorien purkauksia maalla ja meren pohjassa yms. Niin onkohan ihan viisasta näin maalaisjärkeä käyttäen juuri sellaiselle alueelle pystyttää mitään ydinvoimalaa, enpä usko.

    VastaaPoista
  3. Vika ei taida olla ihmisten maantietoudessa, vaan jossain muussa. Kyllä mannerlaattojen tilanne on ollut jo kauan tiedossa, varsinkin alan asiantuntijoiden. Ehkä joku on aikoinaan keksinyt pätevän syyn rakennuttaa ydinvoimalat niille paikoille kuin ne nyt ovat?

    Ydinvoimaloiden turvallisuuteen ja kestävyyteen tulisi panostaa entistä enemmän. Pitäisi varautua paremmin erilaisiin luonnonilmiöihin ja sähkön katkeamiseen. Ydinvoimassa on silti riskinsä.

    VastaaPoista
  4. Pitäisi hiukan mietti mihin ydivoimaloita rakennetaan, että vältyttäisiin ydinvoimala onnetomuuksilta ja säteiltä.

    VastaaPoista
  5. Ihmisten pitäisi oppia, että luonto on vahvempi kuin yksi tai miljoonakin ihmistä. Luonnonvoimille ei voi mitään, kuten taas huomattiin kun tsunami iski Japaniin. Japani sijaitsee mannrlaattojen saumojen kohdilla, ja ihmisten siellä olisi pitäny sijoittaa esimerkiksi ydinvoimalat sellaiseen paikkaan, että jos jotain tällasia luonnonjuttuja tapahtuu, ei ydinvoimalat aiheuta suurta hengenvaaraa miljoonille ihmisille.

    Thaimaan tsunamista opittiin jo paljon, ja osattiin varautua, että maanjäristyksen jälkeen voi tulla hyökyaaltoja ym. Ehkä siksi Japanissa ei kuollut niin paljon ihmisiä kuin Thaimaassa koska siihen osattiin varautua.

    VastaaPoista
  6. Yleinen kysymys on, että miksi ydinvoimalat pitää aina rakentaa veden äärelle, kun on riski, että voimalasta vapautuu säteilyä vesistöön. Voimala on taas sen sijaan riippuvainen vesialueesta, josta pumpataan vettä jäähdyttämään reaktoria.

    Toivottavasti tulevaisuudessa ydinvoimaloiden suojausta luonnonilmiöitä vastaan opitaan parantamaan, mutta luonnonilmiöt ovat silti ihmistä voimakkaampia ja melko mahdottomia estää.

    VastaaPoista
  7. Minuakin järkytti Japanin tapahtuma, kun kaikki tapahtui ihan yllättäen ja niin iso maanjäristys sai hyvin paljon vakavia asioita aikaan. Se on surullista, mutta luonnosta ei voi tietää, milloin ja mitäkin tapahtuu.

    VastaaPoista
  8. Olen sitä mieltä, että ydinvoimaloita pitäisi rakentaa kauemmas ihmisiä ja nimenomaan veden äärelle, jolloin tuhot olisivat pienemmät räjähdyksen sattuessa. Eiköhän ihmiset kuitenkin itsekkin tiedä millaiset riskit voi olla asua lähellä ydinvoimalaa..

    VastaaPoista
  9. Tästä oppi sen että tällaisiin tapahtumiin voi myös vähän varautua, kun vertaa esimerkiksi Haitin ja Japanin maanjäristysten tuhoja, Haitissa tuhot olivat paljon pahemmat koska Japanissa maanjäristystä on odoteltu ja taloja oli rakennettu kestämään järistyksiä, toisin kuin köyhässä Haitissa.

    VastaaPoista
  10. En tiedä onko Suomessa ydinvoimalaa, jos ei ole niin ei tarvitse rakentaakkaan. Entä jos siellä räjähtää? Se on sitten moimoi. Jos joutuisin muuttamaan ydinvoimalan lähelle niin pelkäisin joka hetki, että minä ja läheiseni kuolisi mahdollisen räjähdyksen sattuessa.

    VastaaPoista