torstai 10. maaliskuuta 2011

Oikeaa taidetta?

Aika meteli oli eilen illalla Keravan taidemuseossa Saviolla. Siellä näet avattiin taiteilija Paavo Räbinän taidenäyttely Myrsky salongeissa - uuden ajan kerjäläisooppera. Avajaisissa soitti rockyhtye Hamara kovaa sekä vihaisesti ja Räbinä lauloi, tai karjui reippaasti.


Museon alakerran valokuvia ja videoteosta Seitsemän kuolemansyntiä voi katsella vähän nuorempikin, mutta yläkertaan on ikäraja ehdoton: K16. Miksi? En kerro. Menkää itse katselemaan ja kuuntelemaan, opiskelijat pääsevät museoon ilmaiseksi koko näyttelyn ajan.

Illalla sitten mietiskelin, mikä on oikeaa taidetta. Pitäisikö taiteilijan kuvata vain sitä, mikä on kaunista: kukkia, auringonlaskua ja järvimaisemaa. Vai onko taiteilijalla oikeus tehdä töitä, jotka itsestä tuntuvat tärkeiltä?


Mitä mieltä sinä olet?

12 kommenttia:

 1. Mielestäni se, mikä on taidetta, on jokaisen oma näkemys ja mielipide. Joidenkin mielestä se juuri on esimerkiksi auringonlasku tai kukat, ja joidenkin mielestä taide voi olla rumia asioita ja kuvia.

  VastaaPoista
 2. A. Vihavainen, kiitos kommentista.Taiteilijan pitää myös herätellä ja sen Räbinä kyllä tekee:

  http://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/42289-osa-nayttelysta-kielletty-alle-16-v

  VastaaPoista
 3. Jokaisella on omanlainen tapa nähdä asioita. Taitelijalla on mielestäni oikeus tehdä töitä, joissa itse näkee taidetta ja jotka itsestä tuntuvat tärkeiltä. Nimenomaan rumatkin asiat voivat olla taidetta, koska ne voivat koskettaa ja herättää erilaisia tunteita katsojassa.

  VastaaPoista
 4. En löytänyt tuota sivua enään, onkohan se poistettu? Minun mielestä jokainen taiteilija saisi päättää miksi juuri heidän taideteoksensa ovat minkäkin ikäisille suositeltuja, koska niissä voi olla asioita jotka ei sovellu nuoremmille. Ja taide sanaa on vaikea käsitellä, koska se on niin laaja asia, ihmisillä on siitä paljon erinäkemyksiä.

  VastaaPoista
 5. T. Lehtinen, kiitos huomautuksesta. Alla olevan linkin alta pitäisi löytyä Keski-Uusimaassa ollut juttu näyttelystä:

  http://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/42289-osa-nayttelysta-kielletty-alle-16-vuotiailta

  VastaaPoista
 6. Taiteilijalla on mielestäni oikeus tehdä sellaisia töitä kuin haluaa, koska hän ei kuitenkaan voi kaikkia miellyttää.

  VastaaPoista
 7. Mielestäni taidetta voi olla mikä tahansa asia tai esine, se on ihan ihmisestä kiinni, että kuka pitää mitäkin taiteena.

  VastaaPoista
 8. Jokainen taiteilija kokee olevansa hyvä siinä mitä tekee. Eli jokaisen kuuluu tehdä sellaista taidetta jota haluaa. On sillä sitten ikärajaa tai ei. Jokaisella katsojalla on oma mielipide ja sen saa antaa julki.

  VastaaPoista
 9. Minusta taiteilija saa tehdä ihan mitä vaan jos se hänen mielestään on taidetta. Taide on laaja käsite, minusta sillä on vain oman mielikuvituksen rajat. Taiteilija voi tehdä taidetta oman mielialansa mukaan esim. jos on surullinen niin tekee surullista taidetta, jos iloinen niin iloista. Ja jos taiteilija on taitava, hän pystyy kertomaan oman mielialansa taiteensa kautta näin ihmisille.

  VastaaPoista
 10. On hyvä, että Suomessa on taiteen vapaus ja jokainen saa ilmaista itseään haluamallaan tavalla, mutta on myös hyvä, että jonkinlaisia ikärajoja pidetään yllä.

  VastaaPoista
 11. jokaisella on oma näkemys mikä on taidetta

  VastaaPoista
 12. Jokaisella on oikeus tehdä juuri sellaista taidetta kuin haluaa. Kaikki näkee taiteen omalla tavallaan.

  VastaaPoista