tiistai 18. tammikuuta 2011

Osaatko kirjoittaa käsin?

Osaamme lukea ja kirjoittaa, mutta milloin viimeksi kirjoitit käsin? Nimikirjoitusta ei lasketa mukaan.

Entisaikaan koulussa opeteltiin kaunokirjoitusta usean vuoden ajan. Itsekin olen oppinut kirjoittamaan nopeasti, mutta monesti en saa selvää käsialastani. Tartun kyllä joka päivä kynään ja kirjoitan vähintään viisi riviä päiväkirjaa, näin olen tehnyt lähes 30 vuotta. Mitä järkeä on kirjoittaa käsin kun siihen voi käyttää tietokonetta? Minusta käsin kirjoittaminen on kätevää: otan kynän, kirjoitan ne päivittäiset viisi riviä ja pistän päiväkirjan laatikkoon. Tietokoneen kanssa toimintaan menisi paljon enemmän aikaa.

Joku voi sanoa, ettei työelämässä kirjoitella käsin kuin korkeintaan allekirjoituksia. Kaupassa nekin voi korvata PIN-koodilla. Niinpä, mutta kyllä käsin kirjoittamisen taitoa tarvitaan työelämässä monissa yhteyksissä. Asioita merkitään muistiin, kirjoitetaan nimi ja osoite kirjekuoreen jne. Jotkut yritykset jopa tutkituttavat työnhakijan käsialan työhön oton yhteydessä.

Kaunokirjoitus eli kalligrafia on erä taiteenlaji, jolla on harrastajia ympäri maailmaa. Suomen kalligrafiayhdistys järjestää kirjekuorikilpailun, KIRJE SINULLE, KEVÄT. Jos asia kiinnostaa sinua, niin kilpailutiedot löydät osoitteesta http://www.kalligrafia.org/index.php?page=kilpailut.

Käsin kirjoitetut kirjeet, vanhanaikaiset kynät ja kirjepaperit ovat nyt suurta huutoa maailmalla. Paperi ja kynä toimivat aina, ne eivät tarvitse akkua ja sähköä. 

Niin, milloin viimeksi kirjoitit käsin kirjeen, kortin tai jotain muuta?

12 kommenttia:

 1. Viimeksi lähetin joulukortin ystävälleni ulkomaille. Siihen se sitten jäiki.

  VastaaPoista
 2. Koulu on oikeastaan ainoa paikka missä tulee kirjoitettua muistiinpanoja käsin, muuten kirjoitan mieluummin koneella.

  VastaaPoista
 3. Kirjoitin viimeksi koulussa muistiinpanoja käsin. Muuten en paljon kirjoita käsin, eli sama vastaus kuin Minnalla.

  VastaaPoista
 4. No koulussa, jos teen muistiinpanoja, jouluna kortille ja eri pyhinä. En siis kirjottele joka päivä kynällä paperille asiaa. Eiköhä sitä feissbuukissa pysty kirjottelemaan ihan hyvin näppiksellä :D heh

  VastaaPoista
 5. Koulussa olen kanssa viimeksi jotai kirjoittanut käsin. Taisi olla vielä jokin äikän juttu mitä kirjoitin. Ja muistiinpanoja kirjotan käsin. Kirjeen olen viimeksi ehkä kaksi vuotta sitten kirjottanut jollekkin ja kortteja en ole lähetelly... Konella tulee tosiaan enemmän kirjoteltua päivittäin.

  M. Elomaa 09asmy1

  VastaaPoista
 6. Koulusaa on tullut lähes päivittäin kirjoitettua jotain käsin, samoin kotona kirjoitan muistilappuja itselleni. Kirjoitan välillä käteenikin jos asia on tärkeä ja se pitäisi hoitaa pian, tällaista "muistilappua" on vaikeampi hukata. Käytän myös perinteistä paperista taskukalenteria. Paperille kirjoittamisen suurin etu sähköisiin kirjoitusvälineisiin verratuna on sen yksinkertaisuus ja paikkaan sitomattomuus. Kynää ja paperia on helppo kuljettaa mukana, mutta tietokonetta taas on ikävä raahata painon ja koon takia. Tietokone vaatii myös toimiakseen sähköä jota ei aina ole niin helposti saatavilla. Tietokoneella tosin voi lähettää tekstit vaivatta isomman joukon luettavaksi ja todella nopeasti, mielestäni perinteinen kuitenkin on tunnelmallisempi ja sellaisia on hauska saada. Vastauksena kysymykseen olen viimeksi tehnyt äidinkielen kokeen johon vastattiin käsin. Viimeksi kirjoitin koulun ulkopuolella kalenteriini muistiinpanoja.

  VastaaPoista
 7. Itse tykkään tehdä esim. koulutehtävät mielummin käsin kirjoitettuna kuin koneella. Viimeksi tein joulukortteja.

  VastaaPoista
 8. Kirjoitin viimeksi käsin muistiinpanoja koulussa.

  VastaaPoista
 9. Kirjoitin viimeksi käsin joululomalla Kreikassa kun kirjoitin postikortteja kotiin ja isovanhemmille.

  VastaaPoista
 10. Muisiinpanoja ja tehtäviä tulee kirjoiteltua käsin sekä kortteja. Käsin kirjoittaminen on jotenkin vaan paljon yksinkertasempaa...

  VastaaPoista
 11. koulussa tulee muistiinpanoja kirjoitettua, mutta kortin kirjoitin pari päivää sitten uudelle kummipojalleni.

  VastaaPoista